Operadagar i Tallinn

Nationaloperan i Tallinn 26 – 30 september 2013

 

Välkomna till en musik- och upplevelserik resa till Tallinn. Resans höjdpunkter är Verdis båda mästerverk NABUCCO(Nebukadnesar) konsertant framförande och

LA TRAVIATA operaföreställning .

De baltiska länderna ligger så nära och är samtidigt en helt annan värld. Genom historien har deras grannländer gång på gång stövlat igenom och gjort sitt bästa för att utplåna dessa små och luttrade folkstammar.

Det har varit huggsexa om landet i stort sett sedan korsriddarnas tid på 1200-talet. Tyskar, polacker, ryssar och inte minst svenskar har stövlat igenom här. Svensktiden brukar dock benämnas som ”den gyllene tiden”, eftersom svenskarna jagade bort jesuiterna, byggde skolor och sjukhus, upprättade ett rättsväsende och översatte Bibeln till lettiska. Under hela 1900-talet kämpade frihetsrörelsen mot ömsom tyskar och ryssar. Från 1944 befann sig esterna i det sovjetiska järngreppet och inte förrän 1991 blev Estland självständigt igen.

Vi ser Jungfrutornet, som förr var häkte för prostituerade, Sankt Olaikyrkan, Sankt Nikolaikyrkan, Alexander Nevskij-katedralen med sina lökkupoler, Rådhuset och Domkyrkan på Domberget. Tornet Kiek in de Kök (”kika in i köket”) i stadsmuren och många andra sevärdheter i Gamla Stan.

Följ med till Tallinn och upptäck deras fascinerande arkitektur och kulturskatter!

 

Torsdag 26 september STOCKHOLM – TALLINN

Samling i Tallink/Silja Lines terminal i Värtahamnen, Stockholm kl. 16.45. Därefter ombordstigning, fartyget Viktoria avgår kl.17.45.

Kl. 18.00 är det dags för middag i Piazza A la Carte på däck 7. Därefter fri tid att ta del av fartygets underhållning och shopping.

 

Fredag 27 september TALLINN

Frukostbuffé ombord. Ankomst 10.00 lokal tid. Buss hämtar oss vid hamnen och vi gör ett besök på Kadriorg med svensktalande guide. En resa till Tallinn är inte värd namnet om den inte också inneburit ett besök till detta magnifika barockpalats, byggt av tsar Peter den store åt dennes hustru, Katarina I, i början av 1700-talet. Den välbevarade stora salen är en av de bästa exemplen på barock-arkitektur, inte bara i Estland utan också i hela norra Europa. Förutom ryska och italienska konstnärer, togs mästare från Stockholm, Riga och Tallinn. Det grandiosa palatset och dess omgivningar är ett imponerande exempel på tsarens kärlek för lyx. En minst lika god orsak att besöka slottet som att beundra dess arkitektur, är att ta en titt på de fina samlingarna av utländsk konst. Här finner du landets största samling av verk av de europeiska mästarna. I slottet finns Museet för utländsk konst (Väliskunsti muuseum) inrymt. Samlingarna innehåller såväl holländska och flamländska mästare, bland annat Pieter Bruegels ”Bröllopsfesten”, som en avdelning för konst från 1920-talets Sovjet.

I Kadriorgs slottskök ligger Johannes Mikkels museum, en konstsamling som innehåller både Meissenporslin och Rembrandt-etsningar.

Därefter lunch i Tallinns 314 m höga TV-torn som byggdes till Olympiaden 1980. I Tallinn arrangerades seglingarna. Incheckning på hotellet, Tallink City Hotell ****.

Resten av dagen fri för t.ex. egna kulturbegivenheter och shopping.

Kl. 18.00 återsamlas vi på hotellet för att bege oss till Operan för att uppleva Giuseppe Verdis NABUCCO (Nebukadnesar)konsertant framförande som börjar kl.19.00 på Nationaloperan, med solister från Lettiska Nationaloperan i Riga. Tillbaka hotellet på egen hand.

 

Lördag 28 september TALLINN

Dagen fri. Vi föreslår en kort museirunda inom stadsmuren, till exempel Tallinns galleri och konsthall vid Frihetstorget och Adamson-Eric-museet vid Lühike jalg. Adamson-Eric (1902-1968) var en av Estlands främsta konstnärer och arbetade förutom med måleri i textil, keramik och metall. Passa på att ta en kaffe och en hemlagad pralin på Chocolaterie Café på huvudstråket Vene 6 eller på Tallinns äldsta kafé Maiasmokk på Pikk 16. Där kan man också handla godsaker i choklad- och marsipanmuseet på hörnet. Alternativt finns också det nya, moderna konstmuseet, KuMu. Den som orkar vill kanske också ta sig till Rotermanns Saltlager, en vacker och märklig museibyggnad nära färjehamnen, som inrymmer arkitekturmuseet.

Promenad till Operan, på egenhand, för att uppleva Giuseppe Verdis LA TRAVIATA som börjar kl.19.00 på Nationaloperan, till hotellet på egen hand.

 

Söndag 29 september TALLINN-STOCKHOLM

Efter en skön sovmorgon intar ni frukostbuffé. Utcheckning från rummen och bagage till förvaring på hotellet. Hela dagen på egen hand i Tallinn. Transfer från hotellet till hamnen kl. 16.30 för incheckning. Tallink´s fartyg avgår kl. 18.00, då det är dags för middag i Grill House på däck 7. Därefter fri tid att ta del av fartygets underhållning och shopping.

 

Måndag 30 september STOCKHOLM

Frukostbuffé ombord och kl. 10.00 är vi åter vid kaj i Stockholm

 

Pris per person i dubbelhytt/dubbelrum: 4.750:-

Tillägg för enkelhytt och enkelrum: 950:-

 

RESEFAKTA:

Resa med Tallink Silja Line i kategori A - utsides. Del i dubbelhytt, Stockholm – Tallinn T/R. 2 middagar på fartyget, 2 frukostbuffé på fartyget. Svensktalande lokalguide. 2 övernattningar på Tallink City Hotel, inkl. 2 frukostbuffé, 1 lunch och alla måltidsdrycker. Busstransporter enl. program. Besök på museet och parkett biljett till 1konsert Nabucco och 1 operaföreställning La Traviata, på Nationaloperan.

OBS! Vid resa till Estland krävs giltigt pass eller nationellt ID kort (gäller även barn). Körkort godkänns ej. Reservation för valutaförändringar. Resan publicerad 2013-06-11